JANGAN JADI MALAS!!!

hari ini tanggal 21 FEB 2013, bermakna sudah hampir 10 bulan blog ni terbiar….. sempena bulan baik, hari baik, tahun baik ni dengan rasa semangat, keinginan, keghairahan dan sedikit kepoyoan aku akan sentiasa cuba merajinkan diri untuk menulis…

rasanya ini adalah entry ke empat aku pasal rasa nak menulis ni tapi kesudahannya tetap hampeh…dimanakah silapnya??? poyo hari ni aku nak buat kaji selidik kenapa blog ni bersawang dan terbiar tanpa kasih sayang

mungkin ke sebab:-

1) aku busy mengalahkan PM?

Ish…ish…ish…kronik sangat alasan ni….takkan la busy sangat aku ni….walaupun kerja dalam bidang penyiaran ni memang agak sibuk kadang-kadang wat2 sibuk tapi tak delah sampi tak de masa, aku bukannye keje 7 hari 7 malam sampai orang kata tu tak de live….sempat je aku p enjoy2 ngan kengkawan men bowling, karok, tgk wayang, p sana p sini tapi kenapa aku tak peruntukkan sedikit masa aku untuk menulis, lagipun aku kan antara pelajar yang mendapat markah tertinggi kalau bab-bab wat karangan ni tetiba. jadinya, alasan ni tak berapa kukuh…

2) tak tau nak citer pasal ape

macam-macam dalam kepala ni nak citer, bukan nak bagi orang baca sangat pun..kadang-kadang just untuk kepuasan diri sendiri, pastu agak-agak lupa boleh baca blog sendiri sebagai rujukan tapi kena tetap tidak menulis??? gagal

3) MALAS

tak payah nak describe memang ni alasan paling kukuh…satu benda je aku rasa antara penyebab graf hidup aku agak slow sikit sebab MALAS…dan beberapa siri kegagalan yang pernah berlaku dalam hidup aku adalah kerana penyakit ni….bahaya betul penyakit aku ni,..dasyat betul…syaiton syaiton…sampai ada satu ketika aku cari doa-doa untuk hilangkan malas, tapi kalau setakat cari tak amalkan nak watpe ye dak?

 

ini memang waktu yang tepat, memandangkan aku pun masih muda muda ke tibalah masanya untuk MALAS itu digantikan dengan SANGAT RAJIN… memang banyak manfaatkan kalau aku lebih rajin sebab aku tahu otak aku ni memang bijak perasannyaaaaaaaaaaa tapi sayang disebabkan penyakit malas aku tak gunakan otak yang dikurniakan ni sebaik mungkin…banyak lagi ruang-ruang otak yang belum aku gunakan….jangan sampai nikmat ni ditarik balik baru aku nak menyesal…time tu memang padan la muka aku kan….

 

“kejayaan dengan usaha adalah satu kepuasan, kejayaan tanpa usaha adalah satu kebetulan” – ayat ni kawan duk sebelah aku masa form 5 yang bagi dan aku ingat sampai sekarang… dan aku dapat rasa kenapa kata-kata ni dia bagi kat aku masa kitaorg nak SPM… 

 

dan baru sekarang aku rasa sangat terkesan dengan kata-kata itu….aku perlu berusaha dan bukan semata-mata mengharap takdir menyebelahi aku untuk mencapai kejayaan….

 

*sedang mencari sesuatu untuk jaminan masa hadapan* 

Advertisements

One thought on “JANGAN JADI MALAS!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s